Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Δελτίο τύπου 12/11/2013




ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΚΑΪ 100,3  ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ





ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Εσείς πώς θα αποτιμούσατε, για να ξεκινήσουμε από αυτό, τη συζήτηση στη Βουλή; Βγήκε ενισχυμένη η κυβέρνηση; Καταψηφίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ; Συνέβη κάτι άλλο; Υπάρχει νικητής και ηττημένος; Εσείς πώς το αξιολογείτε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα σας πω ότι, κατ’ αρχήν, όχι ως αρχηγός των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, αλλά ως βουλευτής πολλά χρόνια, εγώ δεν είμαι ικανοποιημένος από τη συζήτηση αυτή. Ήταν μια θλιβερή εικόνα για τη Βουλή των Ελλήνων και δεν θυμάμαι εγώ τα τελευταία χρόνια να έχει γίνει σε τέτοιο επίπεδο η συζήτηση, χωρίς να ειπωθούν αυτά που περίμεναν, πιθανώς, οι πολίτες να ακούσουν, χωρίς να γίνει ένας πραγματικός διάλογος με στοιχεία, με προτάσεις, με συγκεκριμένα επιχειρήματα.

Είναι θλιβερό ότι ο πρωθυπουργός, μετά από τόσο καιρό που είχε να έρθει στη Βουλή, γιατί είναι ένα θέμα Δημοκρατίας το να αγνοεί ο πρωθυπουργός το Κοινοβούλιο και στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπως και οι υπουργοί, και μάλιστα είχαμε την ομολογία του πρωθυπουργού που δεν συζητήθηκε, ότι για αυτό δεν ερχόμαστε στη Βουλή. Αυτό είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό, ένα θέμα Δημοκρατίας, να σας πω ότι προσωπικά έχω καταθέσει 14 επίκαιρες ερωτήσεις στον πρωθυπουργό και δεν έχει προσέλθει σε καμία. Μάλιστα, στις ερωτήσεις τις οποίες κατέθεσα για το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας δεν πήρα ούτε γραπτή απάντηση.

Έχουμε τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος σε ένα ποσοστό πάνω από το 60% αρνείται να προσέλθει στη Βουλή να απαντήσει στους βουλευτές και θα σας θυμίσω κάτι που μου είπε το καλοκαίρι, τον Ιούνιο, όταν του μίλησα για τα ομόλογα που πληρώθηκαν, τα «ακούρευτα», είπε ότι «δεν θέλω να απαντήσω». Αυτό είναι θέμα Δημοκρατίας πάρα πολύ σοβαρό, έχει να κάνει με το κύρος της Βουλής και με το κύρος της Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή στο νομοθετικό έργο, έχει αντικατασταθεί η Βουλή με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, οι οποίες πολλές φορές δεν έρχονται καν προς επικύρωση, όπως στο θέμα της ΕΡΤ. Είναι ένα θέμα το οποίο πιθανώς στην ατζέντα των πολιτών να μην είναι ψηλά, αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να το θέσουμε ψηλά, γιατί η υποβάθμιση του Κοινοβουλίου, φράσεις που ακούγονται στο Κοινοβούλιο και δεν συνάδουν με μία Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, το να γυρίζει το πρόσωπό του ο ένας προς τον άλλον και αντί για επιχειρήματα να ακούμε περιγραφές κινηματογραφικών ταινιών εγώ δεν μπορώ να σας πω ότι είμαι περήφανος για αυτό προς τους πολίτες.

Είδατε δε, ότι ακόμα και οι εφημερίδες – δεν μιλάω για τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις που έπαιξαν κάποια αποσπάσματα – αγνόησαν όλους τους υπόλοιπους. Μπήκαμε σε μία λογική το ποιο ευφυολόγημα είπε ο πρωθυπουργός ή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από εκεί και πέρα να σας δώσω δύο παραδείγματα σε σχέση με τη δική μου ομιλία, δύο θέματα έθεσα στον πρωθυπουργό, το πρώτο είχε να κάνει με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κατέθεσα έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας του Βελγίου, όπου ανακοινώνει τον ευρωστρατό και ιδιαίτερα για το β’ εξάμηνο του 2014, όπου ουσιαστικά ανακοινώνει την παρέμβαση του ευρωστρατού για καταστολή εξεγέρσεων και μάλιστα με τη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», όπως γράφεται.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Πότε έγινε αυτό κ. Καμμένο;

Αυτό είναι μέσα στο επίσημο siteτου υπουργείου Άμυνας του Βελγίου, μπορούν οι ακροατές μας να μπουν αυτή τη στιγμή στο www.mil.be (και στην αντίστοιχη διαφημιστική σελίδα) και να δουν ότι στην Battle Group που δημιουργείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνονται δεκτά τα Σκόπια, το FUROM, με το όνομα «Μακεδονία» και μάλιστα, όταν θέτω το θέμα, καταθέτοντας το έγγραφο στη Βουλή, ο πρωθυπουργός απαγορεύει στον υπουργό Άμυνας να απαντήσει.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Τι εννοείτε με αυτό;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εννοώ ότι, κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου, καταθέτω στη Βουλή το έγγραφο από το site του υπουργείου Άμυνας του Βελγίου, κατά πόσο δηλαδή έχει αναγνωριστεί το όνομα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» ή κατά πόσο θα υπάρξει μία αντίδραση αν θέλετε από τη μεριά της ελληνικής κυβερνήσεως, γιατί το έχουμε ξαναδεί αυτό, και κάνει νόημα ο κ. Σαμαράς στον κ. Αβραμόπουλο την ώρα που ζητά το λόγο για να μην απαντήσει.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Αυτό δεν το αντελήφθην, ομολογώ και εγώ. Δυστυχώς.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μα είναι φυσικό, γιατί αλλού έπεσαν τα φώτα της δημοσιότητας. Έχουμε τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κ. Δαβάκη, ο οποίος λέει κάτι πάρα πολύ σοβαρό στη Βουλή. Λέει ότι συγκεντρωμένες δυνάμεις στον Έβρο και τα νησιά ουσιαστικά αυξάνουν την προκλητικότητα της Τουρκίας και αναγκάζεται ο υφυπουργός Άμυνας να επανέλθει στη Βουλή μετά από λίγη ώρα και να διαψεύσει τον εαυτό του. Και εκεί τους θέτουμε το θέμα και δεν απαντούν.

Θέτω το θέμα για τα Ελληνικά αμυντικά συστήματα, όπου φέρεται ξεκάθαρα ότι η εταιρεία που είναι σύμβουλος για την αποκρατικοποίηση των εθνικών αμυντικών συστημάτων είναι εταιρεία στην οποία γενική διευθύντρια είναι η σύζυγος του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών του κ. Πλασκοβίτη. Αυτά όλα σε ένα Κοινοβούλιο αντί να απαντηθούν από την κυβέρνηση…

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Εξηγείστε μας γιατί είναι κακό να είναι γενική διευθύντρια η σύζυγος του κ. Πλασκοβίτη;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Διότι το υπουργείο Οικονομικών είναι ο μέτοχος των εθνικών αμυντικών συστημάτων. Δεν είναι μέτοχος το υπουργείο Εθνικής  Άμυνας, όπως πιστεύουν πολλοί. Τα εθνικά αμυντικά συστήματα και οι αμυντικές βιομηχανίες, όπως η ΕΛΒΟ, όπως η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία έχουν τη μετοχή, η οποία ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών και όπως αντιλαμβάνεστε το υπουργείο Οικονομικών, ως μέτοχος, δεν μπορεί να ορίζει σύμβουλο τη σύζυγο του Γενικού Γραμματέα της. Έτσι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ε ναι, ε ναι…

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πρόκειται για θέματα τα οποία θα έπρεπε να απαντηθούν ή έστω να δοθεί μια απάντηση από τους κυβερνώντες για να αποφύγουν το θέμα. Αρνήθηκαν να απαντήσουν. Αυτό είναι υποβάθμιση του Κοινοβουλίου και μια υποβάθμιση του Κοινοβουλίου σημαίνει υποβάθμιση της Δημοκρατίας την ίδια στιγμή που οι τροϊκανοί έρχονται εδώ και φέρονται ως κατακτητές. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα σήμερα, την ώρα που διαμαρτύρονταν έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ανοίγουν μια πόρτα οι υπάλληλοι της Τρόικας και ρίχνουν κάτω έναν μοτοσικλετιστή και δεν σηκώνεται ούτε ένας να πάει να δει τι συμβαίνει.

Έχουμε δηλώσεις για μια κυρίαρχη χώρα όπου ουσιαστικά φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διαπραγμάτευση. Αυτό που λέγατε ακριβώς προηγουμένως. Αυτό είναι το κύριο θέμα, κατά την άποψη τη δική μας, διότι όταν σε μια χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία δεν λειτουργεί το Κοινοβούλιο, έχουμε τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και λυπάμαι για αυτό, που υπογράφονται σωρηδόν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου είναι μια έκτακτη διαδικασία, που γίνεται σε μια έκτακτη ανάγκη, σε ένα σεισμό, σε μια εμπόλεμη κατάσταση, σε μια φυσική καταστροφή. Εδώ έχει καταργηθεί το νομοθετικό έργο και οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου υπογράφονται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θα προσθέσω και κάτι με την ευκαιρία που το θέτετε το θέμα, που αφορά εμάς, το δικό μας χώρο. Για πρώτη φορά δεν γίνεται briefing, δεν ξέρω αν το έχετε παρατηρήσει. Δηλαδή η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών γίνεται μόνο με ραβασάκια. Και δεν βγαίνει κανείς, ούτε η ΕΣΗΕΑ θέτει το θέμα, ούτε κανείς, δεν μιλάει κανείς για αυτό. Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έχει καταργηθεί. Δηλαδή αυτό που ξέραμε, που πήγαιναν οι εκπρόσωποι όλων των μέσων ενημέρωσης και ρωτούσαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αυτά που ήθελαν οι ίδιοι και όχι αυτά που ήθελε η κυβέρνηση, αυτό δεν υπάρχει.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως. Και εγώ θυμάμαι σε παλαιότερες περιόδους, επί Ρουσόπουλου, έλειπε κάποια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να απαντήσει και σχεδόν γίνονταν φασαρίες γιατί ήρθε ο αναπληρωτής. Εδώ έχουν καταργηθεί. Ωστόσο υπάρχουν διαρροές προς συγκεκριμένους δημοσιογράφους, φίλους προς την κυβέρνηση ή προς συγκεκριμένα συγκροτήματα τα οποία ουσιαστικά αποτελούν και παραβίαση της αρχής της ενημέρωσης, που θα πρέπει να έχουν όλοι οι πολίτες. Να σας πω και ένα άλλο θέμα το οποίο το θίξατε; Το ξέρετε ότι τα κόμματα πλέον, με την έλλειψη της ΕΡΤ, δεν μπορούμε να διανείμουμε στα κανάλια τις δηλώσεις μας χωρίς να πληρώσουμε;

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Τι εννοείτε όταν λέτε χωρίς να πληρώσετε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα σας απαντήσω. Εάν εγώ θέλω σήμερα να κάνω μια δήλωση και πρέπει να διανεμηθεί σε όλα τα ιδιωτικά κανάλια, διότι εμείς αρνούμαστε να πάμε στη Δημόσια Τηλεόραση. Μέχρι τώρα τι γινόταν, ερχόταν η ΕΡΤ έπαιρνε τη δήλωση και την μοίραζε στα κανάλια. Είναι φυσικό τα ιδιωτικά κανάλια να μην έχουν τη δυνατότητα να στείλουν πέντε κάμερες ταυτοχρόνως σε όλα τα κόμματα. Το αποτέλεσμα είναι ότι πάρα πολλές φορές για τις δηλώσεις τις οποίες κάνουμε ως κόμματα, πρέπει να πληρώσουμε ιδιωτικό συνεργείο. Να πάρει 1.000 ευρώ, προκειμένου να κάνουμε τη δήλωση και μετά να την πάει στα κανάλια. Εκεί υπάρχει πλήρης απουσία, ιδίως των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, διότι δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα. Θα σας πω ότι ακόμα η επιχορήγηση του δευτέρου εξαμήνου του 2013 - εμείς δεν πήραμε καμία επιχορήγηση το 2012 - δεν έχει δοθεί. Παρανόμως παρακρατείται. Αντιλαμβάνομαι ότι για τη Χρυσή Αυγή έπρεπε να γίνει μια νέα ρύθμιση, έχει καλώς, αλλά το να μην υπάρχει χρηματοδότηση και εμείς, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, δεν έχουμε δάνεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό αφορά όλα τα κόμματα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν αφορά όλα τα κόμματα όμως, γιατί κοιτάξτε κάτι, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν δανειστεί μέχρι το 2020 παραχωρώντας την κρατική επιχορήγηση με τα ποσοστά που είχαν λάβει το 2009. Έχουν όμως μια δυνατότητα δανειοδότησης, το ίδιο το ΚΚΕ, το ίδιο ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν έχουμε δάνειο, εμείς πρέπει αυτή τη στιγμή με το που θα πάρουμε ένα μέρος της επιχορήγησης για να πληρώσουμε τα ενοίκια που πληρώνουμε σε όλη την Ελλάδα . Αυτό όμως δείχνει ότι δεν έχουμε καμία χρηματοδότηση για να πληρώσουμε ακόμη και την κάμερα για να στείλουμε τη δήλωση.

Εάν αυτό δεν είναι θέμα Δημοκρατίας και δεν υπάρχει φίμωση ή αν θέλετε, για να μας στείλει στην αγκαλιά κάποιων χρηματοδοτών ή κάποιων τραπεζών για να μας ανοίξουν λογαριασμό, εμείς δεν το κάνουμε αυτό συνειδητά και δεν θα το κάνουμε. Όμως αυτά όλα δείχνουν ότι από τα μικρά αυτά θέματα δημιουργείται ένα θέμα Δημοκρατίας και ένα θέμα δημοκρατίας που έχει να κάνει με τη συζήτηση στην πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, έχει να κάνει με τη συζήτηση που έρχεται για τον προϋπολογισμό, έχει να κάνει με τη συζήτηση για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλά και με την νομοθετική εργασία της Βουλής.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Η κυβέρνηση βγήκε ενισχυμένη εκτιμάτε εσείς, όπως ισχυρίζεται, από το αποτέλεσμα της τριήμερης συζήτησης και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας κ. Καμμένο;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καταρχήν πρέπει να το δούμε με τα κουκιά, όπως έλεγαν οι παλαιότεροι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά και με πραγματικούς όρους ταυτόχρονα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και με πραγματικούς όρους, έχει ένα λιγότερο βουλευτή που τη στηρίζει. Και παράλληλα έχουμε δημόσιες δηλώσεις βουλευτών που στήριξαν την κυβέρνηση ακόμη και στην συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας οι οποίοι είναι εναντίον των νέων μέτρων ή εναντίον του προϋπολογισμού. Φαίνεται ότι δεν θα έχουμε την ίδια στήριξη. Για αυτό μίλησα εξάλλου μέσα στη Βουλή για το θέμα της απώλειας της δεδηλωμένης πέραν του θέματος της προτάσεως δυσπιστίας διότι η κυβέρνηση στηρίζεται ξεκάθαρα από τον κ. Κουβέλη. Η θέση «παρών» της ΔΗΜΑΡ ήταν μια θέση στήριξης της κυβέρνησης.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Μου έλεγαν κ. Καμμένο και σας ρωτώ μιας και ήσασταν μπροστά, αν ισχύει. Μου έλεγαν τελευταία στιγμή, κυριολεκτικά, πρόλαβαν να μην είναι 151, ότι ήλθαν με το ζόρι βουλευτές στη Βουλή, δύο, τρεις, δεν χρειάζεται να πω ονόματα, αλλά υπήρχε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ότι κάποια στιγμή φοβήθηκαν από την κυβέρνηση και άλλες διαρροές; Υπήρξε αυτό;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κυρία Ακριβοπούλου εγώ έχω την κακή συνήθεια και είμαι καπνιστής, δυστυχώς, και επειδή βγαίνω από το εντευκτήριο των βουλευτών προς τα έξω…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μαθαίνετε και αντιλαμβάνεστε περισσότερα…

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είδα πράγματι κίνηση κάποιοι βουλευτές να συρθούν να ψηφίσουν. Αυτό νομίζω ότι δεν είναι νίκη της κυβέρνησης. Όμως και από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύω ότι θα έπρεπε να γίνει μια πιο συγκροτημένη, αν θέλετε, ομιλία να τεθούν θέματα προς την κυβέρνηση και να απαιτηθεί να απαντήσει ο Πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει κανένας λόγος σε μια δημοκρατία ο πρωθυπουργός να αρνείται να απαντήσει και να λέει «δεν σας απαντάμε για αυτό δεν ερχόμαστε στη Βουλή». Εγώ αυτό το θεωρώ κορυφαίο της συζήτησης αυτής. Το κορυφαίο της συζήτησης αυτής είναι να πει ο πρωθυπουργός της χώρας προς την αντιπολίτευση «για αυτό δεν σας απαντάμε, για αυτό δεν έρχομαι στη Βουλή».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί «δεν μου αρέσει ο τρόπος που μιλάς» να το πω εγώ στη μετάφρασή του..

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έτσι.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κατόπιν όλων αυτών κ. Καμμένο και με βάση όσα μας λέτε που πάμε;

Π ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καταρχήν χάνει την αξιοπιστία του για ακόμη μια φορά ο πολιτικός κόσμος…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το έχουμε διαπιστώσει όλοι…

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το δεύτερο είναι ότι υπάρχει έλλειψη συγκεκριμένων προτάσεων για αυτό και εμείς αποφασίζουμε ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ με όση δύναμη μας δίνετε ορισμένα μέσα ενημέρωσης να μας φιλοξενείτε να καταρτίσουμε ένα πλήρες κυβερνητικό πρόγραμμα. Εδώ πια, επειδή δεν θα υπάρχουν πλειοψηφίες στις επόμενες εκλογές, δεν θα υπάρχουν αυτοδυναμίες, ο έντιμος διάλογος που θα συμμετέχουν και οι πολίτες για να ξέρουν τι θα ψηφίσουν θα είναι το τι προτείνει ο καθένας ακριβώς, με κοστολογημένες προτάσεις, με προτάσεις ανά υπουργείο και ανά τομέα, με πολιτικές τις οποίες θα εφαρμόσει την επόμενη ημέρα αν λάβει τη λαϊκή εντολή. Και για αυτό το λόγο στην ιστοσελίδα μας anexartitoiellines.gr έχουμε αναρτήσει το κυβερνητικό μας πρόγραμμα το οποίο ψηφίστηκε στα προσυνέδρια και στο συνέδριο. Το διαμορφώσαμε με τις ομάδες εργασίας και το διαμορφώνουμε συνέχεια. Αναρτήθηκε στο σύνολό του, για να μπορούν οι πολίτες και να προσπαθήσουμε όταν θα πάρουμε τη χρηματοδότηση να το μοιράσουμε και μέσω κάποιων εφημερίδων πιθανώς, για να γίνει ένας πραγματικός πολιτικός διάλογος.

Το ένα είναι αυτό λοιπόν, το θέμα των προτάσεων. Εμείς είμαστε ίσως το μοναδικό κίνημα το οποίο επιμένει σε αυτά που έλεγε προεκλογικά. Εμείς δεν έχουμε αλλάξει θέσεις και ούτε θα αλλάξουμε. Πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι η μονομερής καταγγελία των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, η άμεση επανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και μια εθνική πρόταση η οποία θα ασκηθεί αν θέλετε από μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, από εκείνες τις δυνάμεις που θα πάρουν την λαϊκή εντολή και θα έχουν την εντολή να φύγουν από αυτή την μέγγενη των δανειστών, που οδηγεί στην συνεχή ύφεση, στην ανεργία που θα οδηγήσει σε έκρηξη κοινωνική.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Αν ανοίξει κάποιος τώρα το ραδιόφωνο και σας ακούσει, μένει με την εντύπωση ότι πάμε σύντομα σε εκλογές. Βλέπετε ότι τα πράγματα έτσι όπως είναι, δεδομένης αυτής της ρευστότητας και των αδιεξόδων, αντέχουν μέχρι τον Μάιο; Τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο; Θέλω την γνώμη σας, όχι μόνο ως πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, αλλά και την γνώμη ενός έμπειρου πολιτικού. Αντέχουν τα πράγματα;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας πω. Αν δούμε τις δηλώσεις των βουλευτών πλέον, και τους αντιληφθούμε με την έννοια που το Σύνταγμα δίνει, δηλαδή τον βουλευτή που έχει την ψήφο κατά την συνείδηση του και την γνώμη του. Τα μέτρα που επιβάλει η τρόικα και ιδιαίτερα στο θέμα της φορολογίας των ακινήτων ή των περαιτέρω μειώσεων των μισθών και των συντάξεων, δεν πιστεύω ότι θα αντέξει η κυβέρνηση ούτε στον προϋπολογισμό, ούτε σε πιθανή ψήφιση των νέων μέτρων.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Δεν θα αντέξει, λόγω διαρροών από μέσα εννοείτε; Θα έχουμε δηλαδή αντιδράσεις.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν θα μπορούν οι βουλευτές να στηρίξουν αυτή την πολιτική η οποία βλέπουν ότι δεν οδηγεί πουθενά. Η λάθος συνταγή που έλεγε ο κ. Σαμαράς είναι αυτή την οποία την βλέπουμε πλέον στο μεγαλείο της. Έχουμε 2.100.000 ανέργους, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν στη μεσαία τάξη. Έχουμε οικογένειες στην Αττική ιδίως και στις μεγάλες πόλεις, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στην Πάτρα, στη Λαμία παντού όπου τα φαινόμενα των οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και ψάχνουν φαγητό στα σκουπίδια, είναι από οικογένειες που μέχρι πριν από ένα ή δύο χρόνια είχαν δύο μισθωτούς, είχαν ένα μικρομεσαίο επαγγελματία και οι οποίοι βρίσκονται σε πλήρη αδιέξοδο. Έχουμε την φορολογία των ακινήτων που οδηγεί στην κατάργηση της ιδιωτικής περιουσίας, στην καταστροφή της οικοδομής.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Αυτό δεν κρατιέται.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εδώ πια τιμωρείται ο κάτοχος ενός ακινήτου, το οποίο μπορεί να πήρε από την οικογένεια του, που μπορεί να είναι ένα σπίτι αστικό ή αν θέλετε και ένα χωράφι στο χωριό.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Αυτό είναι πυροβολισμός στην καρδιά του συστήματος, του κορμού της Ελλάδας.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Επιτρέψτε μου να σας πω και κάτι άλλο. Και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή, θα πρέπει να δούμε και την εικόνα και λίγο από έξω. Είμαστε σε μια χώρα όπου η φορολογία του φυσικού προσώπου, η τελική φορολογία είναι στο 45% και απέναντι γύρω από εμάς στην Βουλγαρία, στην Αλβανία, στα Σκόπια , στην Τουρκία είναι στο 8-10%. Η τουριστική επιχείρηση αναγκάζεται να φορτώνει το τουριστικό προϊόν με ΦΠΑ τέτοιο το οποίο κάνει την χώρα μας απαγορευτική σε μια περίοδο δε η οποία είναι ιδανική για την Ελλάδα, έχει κλείσει η αγορά της Αιγύπτου, έχει κλείσει η αγορά της Βορείου Αφρικής, η κρουαζιέρα στην Μεσόγειο έχει περιοριστεί γεωπολιτικά μόνο στην Ελλάδα και αντί να πούμε ότι κατεβάζουμε το φόρο στο 3% στην παραμεθόριο, κάνοντας την Ελλάδα ένα παράδεισο, αντί να δώσουμε την δυνατότητα να μειώσουμε την φορολογία στην Ήπειρο για να φέρουμε τα λεφτά από την Αλβανία στην Μακεδονία μας, για να φέρουμε τα λεφτά από την Βουλγαρία, από τα Σκόπια, την ώρα που η Τουρκία αποσταθεροποιείται εμείς κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Απαγορεύουμε την επιχειρηματικότητα, διώχνουμε επιχειρήσεις προς στην Βουλγαρία και δημιουργείται μια ανεργία τεράστια που μαζί με την ύφεση είναι η συνταγή που σκοτώνει. Αυτή την πολιτική πρέπει να αλλάξουμε και αν θέλετε και γεωπολιτικά, αντί να ασχολούμαστε με το Τέξας, να δούμε γεωπολιτικές συμφωνίες που θα οδηγήσουν μια χώρα στο να μετατραπεί από μια χώρα όχι απλώς τουριστική ή μια χώρα που στηρίζεται στη ναυτιλία, σε μια χώρα πετρελαιοπαραγωγό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου