Δευτέρα 15 Απριλίου 2013


ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ
ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

·       Οι πολιτικοί αρχηγοί Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης συμφώνησαν να απομακρυνθούν 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι έως το τέλος του 2013, και άλλοι 11.000 έως το τέλος του 2014. Γενικότερος στόχος είναι ο αριθμός των 180.000 δημοσίων υπαλλήλων, μέχρι το τέλος του 2015. Παράλληλα, πρόκειται να δοθούν κίνητρα για εθελούσια έξοδο υπαλλήλων που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν. Επίσης, θα ακολουθήσει αξιολόγηση των υπαλλήλων των οποίων οι θέσεις πρόκειται να καταργηθούν, ενώ θα γίνουν ισόποσες προσλήψεις, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Βάσει του νέου μισθολογίου, οι νέοι υπάλληλοι θα κοστίσουν πολύ λιγότερο στο Δημόσιο. Οι αποχωρήσεις θα προκύψουν από 4 πηγές: α)από τους οργανισμούς δημοσίου δικαίου του ευρύτερου δημοσίου τομέα που θα καταργηθούν[1], β)από τους οργανισμούς του Δημοσίου που θα συγχωνευθούν[2], γ)από πειθαρχικά υπόλογους υπαλλήλους[3] και δ)από υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Τέλος, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κοινοποίησε ότι οι πλεονάζουσες θέσεις είναι περιορισμένες και δεν υπερβαίνουν συνολικά το 5%.

·       Σε απώλεια δημοσίων εσόδων ύψους 292 εκατ. ευρώ οδήγησε η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, υποστηρίζει η Ομοσπονδία Πρατηριούχων σε ανακοίνωσή της, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών. Οι απώλειες αποδίδονται στην αδυναμία των καταναλωτών να προμηθευτούν το πετρέλαιο, ενώ παράλληλα η προσπάθεια των πολιτών να ζεσταθούν με εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης (τζάκια, σόμπες κτλ) οδήγησε σε τεράστια περιβαλλοντική και ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και σε έξαρση της λαθροϋλοτομίας και λαθραίας εισαγωγής ξύλων από γειτονικές χώρες. Οι πρατηριούχοι ζητούν να μειωθεί άμεσα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και να παραταθεί παράλληλα η περίοδος διανομής μέχρι τις 15 Μαΐου, ώστε οι καταναλωτές να προμηθευτούν πετρέλαιο σε χαμηλότερη τιμή ενόψει της επόμενης περιόδου. (σ.σ. Επιβεβαιώνονται για ακόμη μία φορά οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι εδώ και καιρό ζητούν πετρέλαιο θέρμανσης-κίνησης στο 1 ευρώ)

·       Την πολιτική έγκριση στο Μνημόνιο της Κύπρου και στα δάνεια ύψους 10 δις ευρώ, έδωσε το Eurogroup. Το μνημόνιο εγκρίθηκε  χωρίς αλλαγές στην υφιστάμενη συμφωνία, παρά την νέα εκτίμηση της Κομισιόν -που αποδέχεται η κυπριακή κυβέρνηση- ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Κύπρου για τα επόμενα τρία χρόνια ανέρχονται σε 23 δις. Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, η συμμετοχή του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) θα είναι 9 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ θα συμβάλει με 1 δισ. ευρώ. Επομένως το ύψος της ευρω-διάσωσης παραμένει στα 10 δις. Το κυπριακό δάνειο θα εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης και κατόπιν από το εκτελεστικό συμβούλιο του ESM. Η εκταμίευση της πρώτης δόσης είναι προγραμματισμένη να γίνει ως τα μέσα Μαΐου[4]. Τέλος, η Κύπρος πρόκειται να διαπραγματευθεί την αναδιάρθρωση του δανείου από τη Ρωσία (2,5 δις).

·       Εγκρίθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης (Ecofin) η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας κατά 7 έτη, με τη σύμφωνη γνώμη του Eurogroup. Στη δήλωση των 27 υπουργών σημειώνεται ότι «για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες των δύο χωρών να ανακτήσουν πλήρη πρόσβαση στις αγορές και να βγουν με επιτυχία από τα προγράμματά τους, συμφωνήσαμε κατ' αρχήν, υπό την αίρεση των διαδικασιών στα εθνικά κοινοβούλια, να επεκτείνουμε την ωρίμανση των δανείων του EFSM και του EFSF κατά επτά χρόνια». Ειδικά για την Πορτογαλία, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ, επισήμανε ότι το Eurogroup επιθυμεί την παράταση των δανείων, υπό τον όρο ότι οι διεθνείς δανειστές της τρόικας θα αξιολογήσουν τα μέτρα της χώρας για τον προϋπολογισμό του 2013.

·       Την πεποίθηση ότι το χρηματοοικονομικό μοντέλο, πάνω στο οποίο βασίστηκε η κυπριακή οικονομία, έπρεπε να αλλάξει εξέφρασε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, τονίζοντας παράλληλα ότι «ποτέ και πουθενά στην Ευρώπη δεν πρέπει να διακινδυνεύσουν οι ασφαλισμένες καταθέσεις, ενώ στην κυπριακή οικονομία έπρεπε να μπουν αυστηρότεροι κανόνες, να ενισχυθεί η εποπτεία, να αναδιαρθρωθεί ο τραπεζικός τομέας και η οικονομία να στηριχθεί σε πιο γερές βάσεις». Όσον αφορά την απόφαση για τον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων στην Κύπρο, ο κ. Μπαρνιέ αφού πρώτα υπογράμμισε ότι ο κανόνας της κοινής αγοράς είναι η ελευθερία της κίνησης των κεφαλαίων, διευκρίνισε ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί στην Κύπρο «κατ' εξαίρεση και μόνο προσωρινά», καθώς ο περιορισμός αυτός θα εφαρμοστεί μόνο για λίγες ημέρες. Γενικότερα δήλωσε πως οι μέτοχοι, κατόπιν οι επενδυτές και έπειτα οι καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ, θα διασώζουν από το 2015 τις τράπεζες, με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης να χρησιμεύει μόνο ως ύστατη λύση.  Στην συνέχεια, τα κεφάλαια θα προέρχονται από τα μελλοντικά εθνικά ταμεία εξυγίανσης των τραπεζών, στα οποία θα συνεισφέρουν όλες οι τράπεζες. Η πρόταση του Επιτρόπου παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Ecofin, ενώ ο ίδιος ζήτησε την έγκρισή της το συντομότερο δυνατόν, καθώς και την εφαρμογή της από το 2015, αντί του 2018 που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

·       Στο 1 τρις ευρώ φτάνουν τα έσοδα που χάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε χρόνο από τη φοροδιαφυγή. Ο Πρόεδρος της Ένωσης, Χέρμαν φαν Ρομπάι, σημείωσε πως η φοροδιαφυγή είναι άδικη για τους πολίτες που δουλεύουν σκληρά και πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί σε φόρους. Για το λόγο αυτό, ο κ. Ρομπάι θα θέσει το ζήτημα στην επόμενη απάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.




[1]Είτε δεν είναι βιώσιμες, είτε δεν εξυπηρετούν επιτακτικές ανάγκες.
[2]Οι υπάλληλοι που αντιστοιχούν στις πλεονάζουσες θέσεις, είτε θα μετακινηθούν ή θα αποχωρήσουν οικειοθελώς, με αντιπαροχή κινήτρων.
[3]Θα κριθούν «απολυτέοι» από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια.
[4] Δημοσίευμα των Financial Times -επικαλούμενο έγγραφο του ESM- υποστηρίζει ότι η πρώτη δόση από το δάνειο θα ανέρχεται στα 3 δις ευρώ, με τα 2 δις να δίνονται πριν τα τέλη Μαΐου και το 1 δις πριν τα τέλη Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου