Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ
Μ.ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΜΑΪΟΥ 2013

  • Με 29 ψήφους υπέρ και 27 κατά επικυρώθηκε οριστικά το κυπριακό Μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση με την τρόικα, από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ (20), του ΔΗΚΟ (8) και ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης. Κατά ψήφισαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ (19), της ΕΔΕΚ (5), ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ζαχαρίας Κουλίας. Η σύμβαση προβλέπει την παραχώρηση 10 δις ευρώ από τους εταίρους της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, αλλά όχι την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (θα πραγματοποιηθεί από το «κούρεμα» καταθέσεων). Σχετικά με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το κυβερνητικό νομοσχέδιο προβλέπει περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από 0,8% μέχρι 2%. «Η κυβέρνηση θα αφοσιωθεί στην εφαρμογή του μνημονίου, την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο Ευρώ. Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε να έχουμε μαζί μας όλη την πολιτική ηγεσία, και αυτούς που υπερψήφισαν τη δανειακή σύμβαση και αυτούς που την καταψήφισαν διότι πάνω απ’ όλα είναι η σωτηρία της Κύπρου» δήλωσε ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης.

  • Σε επίπεδα ρεκόρ σκαρφάλωσε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο, απόρροια των πολιτικών σκληρής λιτότητας. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό αυξήθηκε στο 12,1% από 12%, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμεινε στο 10,9% (περίπου 26,5 εκατ.). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν σε Αυστρία (4,7%) και Γερμανία (5,4%) και τα υψηλότερα στην Ελλάδα (27,2% με τα στοιχεία Ιανουαρίου1). Η υψηλότερη αύξηση, πλην Ελλάδας, σημειώθηκε στην Κύπρο (14,2% από 10,7% τον Ιανουάριου του 2012) και στην Ισπανία (26,7% από 24,1% το αντίστοιχο δωδεκάμηνο). Το ποσοστό ανεργίας στους νέους έως 25 ετών διαμορφώθηκε σε 23,5% στην ΕΕ και 24% στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα κρατεί τη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία των νέων με 59,1%, ενώ ακολουθεί η Ισπανία με 55,9% και η Ιταλία με 38,4%.

  • Δριμεία κριτική στη Μέρκελ ασκεί ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας γερμανός συγγραφέας Γκίντερ Γκράας. «Θεωρώ ντροπή, όταν η Γερμανία ως υπερχρεωμένη χώρα αναγκάζει άλλες χώρες να ακολουθήσουν μια αυστηρότατη πολιτική λιτότητας. Χώρες όπως η Ελλάδα, δεν θα μπορέσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους» τόνισε ο Γκράας. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η Γερμανία είναι μια χώρα που πλήττεται από τη διαφθορά, η οποία εκτείνεται από τον τραπεζικό τομέα έως και τον αθλητισμό. Τέλος, ο Γκράας θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος για μια τόσο υπεροπτική πολιτική από την πλευρά της κυρίας Μέρκελ. (σ.σ. Ο συνασπισμός της Άνγκελα Μέρκελ διολίσθησε για πρώτη φορά κάτω από το 40% σε νέα δημοσκόπηση, ύστερα από την αποκάλυψη για τη φοροδιαφυγή-μαμούθ του αφεντικού της Μπάγερν Μονάχου και φίλου της, Ούλι Χένες. Το CDU/CSU βρίσκεται στο 39% και ο κυβερνητικός εταίρος FDP στο 5%. Η αντιπολίτευση παραμένει στα ίδια επίπεδα, με τους Σοσιαλδημοκράτες να βρίσκονται στο 23% και τους Πράσινους στο 14%. Η Αριστερά βρίσκεται στο 8%)

  • Νέο σκληρό πακέτο μέτρων λιτότητας ετοιμάζει η ισπανική κυβέρνηση, για το πρόγραμμα σταθερότητας για την περίοδο 2013-2016, το οποίο αναμένεται να φέρει έσοδα ύψους 3 δις ευρώ μέχρι τα τέλη του 2013, σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais. Μεταξύ των φόρων που έχει δεσμευθεί η χώρα, είναι και νέοι ειδικοί και περιβαλλοντικοί φόροι που θα αποφέρουν 800 εκατ. Ευρώ. Από μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό τομέα θα εξοικονομηθεί 1 δις ευρώ και επιπλέον 1 δις θα προκύψει από περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων.

  • Τις χώρες της περιφέρειας που εξαρτώνται έως και 80% για την οικονομική τους ανάπτυξη από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χτυπά περισσότερο η πιστωτική ασφυξία, διαπιστώνει σε μελέτη της η Morgan Stanley. Η Κύπρος είναι οι χώρα όπου οι επιχειρήσεις αυτές συναντούν τη μεγαλύτερη δυσκολία στο δανεισμό, ενώ ακολουθεί η Ελλάδα και η Πορτογαλία. Η Morgan Stanley προτείνει μία ευρύτερη στρατηγική, που θα στηριχθεί σε 4 βασικούς άξονες:

  1. Κεφάλαια: Λιγότερο αυστηροί κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών σε σχέση με τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποτελεσματικότερα stress tests για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων κτλ.

  1. Χρηματοδότηση: Ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού των τραπεζών από την ΕΚΤ, στο οποίο θα χρησιμοποιούνται ως εγγύηση τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μείωση του «κουρέματος», καθώς  και αγορές τιτλοποιήσεων στεγαστικών δανείων από την ΕΚΤ.

  1. Ρίσκο των δανείων: Να δοθούν εγγυήσεις, πιστώσεις εξαγωγών και να μειωθεί το ρίσκο των δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω άλλων προγραμμάτων.

  1. Παράκαμψη της τραπεζικής διαμεσολάβησης: Ο προτεινόμενος φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών δεν θα βοηθήσει στην ενθάρρυνση δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά να ενθαρρυνθεί η μεγαλύτερη δραστηριοποίηση «venture capitals» και μη τραπεζικών καναλιών χρηματοδότησης.



1 Τα στοιχεία για την Ελλάδα αφορούν το μήνα Ιανουάριο. Σημειώνεται πως τον Ιανουάριο του 2012 η ανεργία στη χώρα μας στο 21,5%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου